Átverés terhességi hormonnal – a hCG diéta
Több, mint fél évszázados múltra tekint vissza, és újra reneszánszát éli a fogyni vágyók körében az az elképzelés, hogy a terhességi hormon injekcióban, kapszulában vagy cseppekben történő alkalmazása igen hatékonyan segíti elő a fogyást. Orvosi kutatások támasztják alá, hogy átverésről van szó.
A laikusok által egyszerűen csak “terhességi hormon”-ként ismert, a terhességben a méhlepény által termelt nagyszámú hormon egyikeként számon tartott, és a terhességi tesztek révén közülük legismertebb humán chorialis gonadotropint (hCG) az orvostudományban gyakran használják a meddőségi kezelések részeként. Több évtizedre tekint vissza azonban az ettől eltérő felhasználása is. Fogyókúrák kiegészítőjeként az 1950-es években kezdték alkalmazni, és most ismét reneszánszát éli, különösen a tengeren túlon, de Európában és hazánkban is – annak ellenére, hogy semmi nem igazolja hatékonyságát. A témával kapcsolatos tudományos vizsgálatok eredményeit a megújult érdeklődésre tekintettel A. Kaunitz, a Floridai Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Intézetének professzora tekintette át a közelmúltban a Medscape News Ob/Gyn & Women’s Health on-line szakmai portálon.
A hCG diétát az 1950-es években Dr. A. Simeons találta ki. Módszerének lényege a naponta adott hCG injekciókon kívül a szigorú fehérjedús, napi 500 kalória bevitelét engedélyező diéta. A módszer az 1970-es évekre viszonylag széles körben elterjedt, gyors fogyást és minimális éhségérzetet ígérve a fogyni vágyóknak. A közben elvégzett klinikai vizsgálatok azonban azt mutatták ki, hogy a fogyás oka nem a hCG, hanem a szigorú diéta volt. Egy 1995-ös, a Simeons-módszerrel foglalkozó tanulmányokat összegző meta-analízis pedig egyértelműen kimondta: “nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a hCG hatékony volna a túlsúlyosság kezelésében”. A túlsúlyos betegekkel foglalkozó amerikai szakmai kollégium, az American Society of Bariatric Physicians 2010-es állásfoglalásában leszögezi, hogy a hCG testsúlycsökkentést segítő hatásának alátámasztására elvégzett számos klinikai vizsgálat azt igazolja, hogy ilyen hatás nem mutatható ki, így a fogyás elősegítésére hCG injekciók alkalmazása “hivatalosan nem ajánlható”. Placebó kontrollált vizsgálatok azt sem támasztották alá, hogy a hCG valamilyen hypothalamicus hatás révén csökkentené az étvágyat.
Minden tudományos vizsgálat cáfolja tehát a hCG alkalmazásának fogyást elősegítő hatását. Ennek egyébként elvi szinten sem lenne érthető a háttere, hiszen a terhességben a hormonális hatások sem az étvágy, sem a testsúly csökkenését nem segítik elő, sőt, ennek pont a fordítottja igaz. Ennél nagyobb átverés már csak az, amikor a hiszékeny, ám a fogyás reményéért sok mindenre – akár a “gyógyszernek nem minősülő táplálékkiegészítőkért” kért jelentős összegek kifizetésére is – képes embereknek szájon át fogyasztható készítményekben ajánlják a hCG-t: az alfa és béta alegységből álló heterodimer molekula összesen 244 aminosavból épül fel, molekulasúlya 36,7 kDa, így a gyomor-bél rendszerből egyszerűen nem szívódik fel.
Dr. Deli Tamás
(2011. június)
Forrás:
Kaunitz A.: hCG weight loss programs: what is the evidence? Medscape News Ob/Gyn &Women’s Health. 2011.05.19.
Több, mint fél évszázados múltra tekint vissza, és újra reneszánszát éli a fogyni vágyók körében az az elképzelés, hogy a terhességi hormon injekcióban, kapszulában vagy cseppekben történő alkalmazása igen hatékonyan segíti elő a fogyást. Orvosi kutatások támasztják alá, hogy átverésről van szó.
A laikusok által egyszerűen csak “terhességi hormon”-ként ismert, a terhességben a méhlepény által termelt nagyszámú hormon egyikeként számon tartott, és a terhességi tesztek révén közülük legismertebb humán chorialis gonadotropint (hCG) az orvostudományban gyakran használják a meddőségi kezelések részeként. Több évtizedre tekint vissza azonban az ettől eltérő felhasználása is. Fogyókúrák kiegészítőjeként az 1950-es években kezdték alkalmazni, és most ismét reneszánszát éli, különösen a tengeren túlon, de Európában és hazánkban is – annak ellenére, hogy semmi nem igazolja hatékonyságát. A témával kapcsolatos tudományos vizsgálatok eredményeit a megújult érdeklődésre tekintettel A. Kaunitz, a Floridai Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Intézetének professzora tekintette át a közelmúltban a Medscape News Ob/Gyn & Women’s Health on-line szakmai portálon.
A hCG diétát az 1950-es években Dr. A. Simeons találta ki. Módszerének lényege a naponta adott hCG injekciókon kívül a szigorú fehérjedús, napi 500 kalória bevitelét engedélyező diéta. A módszer az 1970-es évekre viszonylag széles körben elterjedt, gyors fogyást és minimális éhségérzetet ígérve a fogyni vágyóknak. A közben elvégzett klinikai vizsgálatok azonban azt mutatták ki, hogy a fogyás oka nem a hCG, hanem a szigorú diéta volt. Egy 1995-ös, a Simeons-módszerrel foglalkozó tanulmányokat összegző meta-analízis pedig egyértelműen kimondta: “nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a hCG hatékony volna a túlsúlyosság kezelésében”. A túlsúlyos betegekkel foglalkozó amerikai szakmai kollégium, az American Society of Bariatric Physicians 2010-es állásfoglalásában leszögezi, hogy a hCG testsúlycsökkentést segítő hatásának alátámasztására elvégzett számos klinikai vizsgálat azt igazolja, hogy ilyen hatás nem mutatható ki, így a fogyás elősegítésére hCG injekciók alkalmazása “hivatalosan nem ajánlható”. Placebó kontrollált vizsgálatok azt sem támasztották alá, hogy a hCG valamilyen hypothalamicus hatás révén csökkentené az étvágyat.
Minden tudományos vizsgálat cáfolja tehát a hCG alkalmazásának fogyást elősegítő hatását. Ennek egyébként elvi szinten sem lenne érthető a háttere, hiszen a terhességben a hormonális hatások sem az étvágy, sem a testsúly csökkenését nem segítik elő, sőt, ennek pont a fordítottja igaz. Ennél nagyobb átverés már csak az, amikor a hiszékeny, ám a fogyás reményéért sok mindenre – akár a “gyógyszernek nem minősülő táplálékkiegészítőkért” kért jelentős összegek kifizetésére is – képes embereknek szájon át fogyasztható készítményekben ajánlják a hCG-t: az alfa és béta alegységből álló heterodimer molekula összesen 244 aminosavból épül fel, molekulasúlya 36,7 kDa, így a gyomor-bél rendszerből egyszerűen nem szívódik fel.
Dr. Deli Tamás
(2011. június)
Forrás:
Kaunitz A.: hCG weight loss programs: what is the evidence? Medscape News Ob/Gyn &Women’s Health. 2011.05.19.